19 Eylül 2013 Perşembe

Какво E Oвулация?

Какво E Oвулация?



На всяка жена е необходим метод за изчисляване на датата на овулация. Чрез него тя може да прецени кои дни за зачеване са най-вероятни или обратното – да се предпази от такова.
Признаците за настъпване на овулация са напрежение в областта на гърдите, болки в яйчниците, увеличение на влагалищния секрет (цервикална слуз) и е възможно леко кървене.
Лигавицата на матката реагира в определена последователност на промяната на концентрацията на половите хормони в женския организъм. Тези промени са в определена цикличност, като всеки цикъл е със средна продължителност 28 дни и се нарича менструален цикъл. Под въздействието на нервно-хормонални фактори при полово-зрялата жена в яйчниците също така периодично настъпват структурни и функционални промени – т.н. яйчников цикъл.
Под влияние на фоликуло-стимулиращия хормон, отделящ се от хипофизната жлеза, в яйчника започват едновременно да узряват няколко яйцеклетки, които се обграждат от слой мехурчести клетки. По такъв начин се образуват няколко яйчникови фоликули. От тях само един достига до повърхността на яйчника, разпуква се и отделя зрялата яйцеклетка, която попада в маточната тръба. Tози процес се нарича овулация.
mamatatkoiaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder