19 Eylül 2013 Perşembe

Какво Е Утопия?

Какво Е Утопия?


Утопия (от гръцки: οὐ – „не“ и τόπος – „място“, т. е. „не място“ или „място, което не съществува“) е въображаем остров, описан от Томас Мор, като място със съвършената социална, правна и политическа система. Думата се използва и в негативен смисъл за общества, които са нереалистични и които е невъзможно да бъдат осъществени.
Томас Мор с трактата си „Утопия“ критикува социалните порядки на своето време. На тогавашната действителност той противопоставя идеалния строй на острова „Утопия“, където няма частна собственост. Земята и всички средства за производство принадлежат на държавата, която е федерация от градове. Всички хора са заети с трудова дейност. От физически труд се освобождават само онези лица, притежаващи изключителни умствени способности и занимаващи се с научна работа.
Мор предлага проект на комунистическата форма на организация на трудовата дейност. Социалната структура на обществото започва със семейството и завършва с града. На висока почит е образованието на децата. Жените имат равни права с мъжете. Подобно на Платон („Държавата“) изисква ликвидиране на собствеността на отделните индивиди в полза на държавата, религиозна толерантност, възможния минимум религиозни догми и предаване на младежта и нейното възпитание в ръцете на духовенството. Утопийците живеят в условия на равенство в труда, липса на противоположност между града и селото, между умствения и физическия труд при демократично управление.
Томас Мор мечтае преминаването към новия строй да се осъществи по мирен път. Мор защитава католицизма и върховната власт на папата, обявява се против лутеранците и отказва да признае краля за глава на църквата. Обвинен в държавна измяна, той е екзекутиран през 1535 г. по заповед на Хенри VIII.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder