21 Eylül 2013 Cumartesi

Какво е мулч?

Какво е мулч?


Мулчът се използва за различни градинарски и селскостопански цели, като се поставя върху повърхността на почвата. Чрез него се подобрява растежа на растенията и се намалява трудът по градината. Основните му функции са за запазване на почвената влага и умереността на температурата в почвата. Той запазва по- високата температура в повърхността на почвата и я излъчва през нощта, когато е по- студено. Ограничава стреса на растенията през зимата и през циклите на замръзване и разтопяване на снежната покривка, пази от замръзване посети растения през зимния период.
През лятото мулчът пази почвата прохладна като блокира излагането и на пряка слънчева светлина и предотвратява изсушаването, като задържа влагата в нея. Също така предотвратява появата на едногодишни плевели. 1. Характеристики: Мулчът също така предотвратява ерозията на почвата, в следствие на силни дъждове, намалява и прякото въздействие на силния дъжд върху най-горния слой на почвата. Някои видове мулч подобряват почвения състав, добавяйки хумос.
Материалите, използвани като мулч варират и зависят от редица фактори. Имайте в предвид цена, външен вид, химически реакции, PH, трайност, възпламеняемост, скорост на разлагане. Някои видове мулч могат да съдържат плевелни семена и растителни патогени.

2. Видове: Първи вид органични остатъци- трева, листа, сено, слама, парчета дървесна кора, стърготини, черупки, настъргани вестници, картон, вълна и др. Много от тези материали действат като директна композиционна система. Каучуков мулч- изработен е от рециклирана гума. Пластмасов мулч- не е удачно да се използва, защото не е екологично чисто. Скали и чакъл- също може да се използва като мулч в хладни климати, топлината, задържана от скалата може да удържи вегетативния период на растенията. Биологичен мулч- биологичния мулч гние с течение на времето и е временен. Начинът, по който даден ОМ се разлага в следствие на дъжда и росата пряко засяга неговата полезност. alpinjobs

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder