19 Eylül 2013 Perşembe

Какво е бяло течение?

Какво е бяло течение?



С понятието “бяло течение” наричаме течение от влагалището, при което се получават зацапвания по бельото и се усеща овлажняване на външните полови органи.
Менструацията и кръвотечението, макар да са течения от влагалището се изключват от това понятие. По принцип е нормално влагалището да е влажно, като по този начин то е защитено от различни микроби и бактерии. Но съдържащото се във влагалището не трябва да изтича извън него. Ако има някакво изтичане, вече говорим за бяло течение.
Голям процент от жените имат бяло течение и повечето го смятат за нормално състояние на организма. Реално то не е болест, а по-скоро признак, че жената има някакъв проблем, на който трябва да се обърне внимание навреме. Най-често бялото течение представлява течение от влагалището, като много рядко причина за неговата поява са проблеми с матката, маточните тръби, шийката или дори външните полови органи.
Симптоми на бялото течение
Както казахме, лесно е да се разбере, че имате бяло течение. Появява се замърсяване по бельото, жената се чувства мръсна, има неприятно усещане за мокрота, понякога се усеща доста неприятна миризма, често има и сърбеж по външните полови органи. Други признаци са неприятната болка по време на секс, усещането за пълнота във влагалището, стига се дори до отоци на срамните устни.
В зависимост кой от тези симптоми или комплекс от тях е налице, цветът на течението е променлив. Доста често то има жълтеникав цвят, но може да се наблюдава и жълтозелено, мръснокафяво и кръвенисто течение. Има и случаи, при които то е бяло на цвят, като пяна, без специфичен мирис.
Ако освен течението жената страда от някаква инфекция на пикочния канал или мехур, то налице могат да са и болки, както и усещане за парене при уриниране.
Ако бялото течение не се лекува, състоянието може да се влоши и да се стигне до остро възпаление на външните полови органи, което се изразява с парене, болезненост, остър сърбеж, дори зачервяване и отоци по кожата.
Течението се предизвиква от бактерии и когато те са от вида трихомонас вагиналис и кандида албиканс, е възможно те да се предадат и на мъжа при полово отношение. При този вид бяло течение бактерии могат да предизвикат възпаление на члена, пикочния канал, пикочния мехур и простатната жлеза на мъжа, които да доведат до сериозни заболявания. Симптомите на такова възпаление са: зачервяване, сърбеж, налепи по главичката на члена, чувство на парене и болезненост при уриниране.
Бялото течение не трябва да се приема като нормално, а трябва да се лекува, дори когато е съвсем оскъдно и не ви причинява големи неудобства. Трябва да се изследват причините за неговото възникване, защото това може да е симптом за по-сериозно гинекологично или общо заболяване на организма.
Ако не се лекува навреме и правилно, бялото течение може да се засили и да се достугне до гинекологични усложнения от рода на ранички на маточната шийка и инфекции на матката и маточните тръби, като най-податливи на това са жените след раждане или аборт.
bialotechenie

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder