19 Eylül 2013 Perşembe

Какво е подагра?

Какво е подагра?



Това е заболяване на обмяната на веществата и по-специално на пурините. Най-често подаграта се свързва с подагрозния артрит, който обикновено засяга една става. Заболяването най-често засяга ставата на палеца на крака, която го свързва със стъпалото (метатарзо-фалангеалната става). Тя се подува, зачервява и е силно болезнена.
Най-често са засегнати мъже на средна възраст. На десет мъже боледува 1 жена, като след менопаузата дялът на двата пола се изравнява.
На какво се дължи заболяването?
Подаграта се причинява от отлагането на соли на пикочната киселина в ставите. Тази киселина е продукт на разграждането на пурините. Нормално тя напуска организма чрез урината, но при пациентите, предразположени към подагра, пикочната к селина кумулира в кръвта. При някои от тези хора се получава наситен разтвор на киселината и тя кристализира, като тези кристали могат да бъдат открити в ставите, бъбреците, кожата, стените на съдовете и други места.
Как се разболяваме от подагра?
Има два вида подагра:
Първична - тя е наследствено заболяване, причинено от аномалия в Х хромозомата, което води до превръщане на нуклеиновите киселини в пикочна киселина. В този случай, тялото не може да изхвърли достатъчно бързо непрекъснато увеличаващото се количество пикочна киселина и тя се натрупва в организма.
Вторична – Тя се дължи на други заболявания или лекарства ( диуретици, Аспирин и други). В тези случаи бъбреците не могат достатъчно бързо да отделят повишеното количество пикочна киселина.
Какви са симптомите?
Обикновено преди появата на симптомите на подаграта има безсимптомен период от няколко години, през който концентрацията на пикочната киселина постепенно расте. Около 95% от тези хора никога не се разболяват.
Първата криза. 
Обикновено е през нощта. Засегнатият, обикновено се събужда от нетърпимата болка, а ставата на палеца ( може да е засегната и друга става ) е подута, силно зачервена. Дори най-малките движения и допир, като допира от чаршафа, я усилват още повече. Повишава се температурата. Болния е силно възбуден и лесно раздразним. Първата криза обикновено преминава за около седмица.
При около 10% от хората втора криза никога не се появява отново, при другите пациенти обаче, кризите стават все по-чести, болезнени и продължителни ако не бъдат лекувани. Своевременното лечение предпазва от трайно увреждане на ставата. Ако повишеното количество пикочна киселина не се лекува, в кожата се натрупват кристали от нея под формата на малки бучици, наречени тофи. Те могат да се видят около ставите и по ушната мида, сухожилията, лакета, костите, съдовете, клапите на сърцето, мозък, в очните структури. Понякога се разпукват и в тях се вижда прахообразна жълтеникава материя.
Кой е в най-голям риск?
Хора прекаляващи с алкохола, особено с бира,
Консумиране на храни богати на протеини и пурини (черен дроб, бъбреци, сардини, аншоа).
Затлъстяване.
Кървене от храносмилателния тракт.
Травма с разрушаване на голям обем от тъкани.
Тежка хирургична интервенция.
Заболявания, свързани с високо ниво клетъчно разрушаване – левкемия, лимфоми, псориазис.
Как се поставя диагнозата? 
Симптомите, които описва пациента
Кръвни проби, показващи повишение на пикочната киселина в кръвта.
Рентгеново изследване на ставата и изследване на синовиалната течност, която се намира в ставите.
Прогноза. 
Прогнозата при подагра е сравнително добра. При лечение със медикаменти заболелите имат същата продължителност на живота, както и здравите. Тя може да се намали при поява на бъбречни и други усложнения.
Около 60% от хората, които са имали подагрозна криза, се очаква повторна криза в рамките на следващата една година.
Заболяването може да се усложни, като се образуват бъбречни камъни.
Чрез съвременното лечение е доста по-лесно да се лекува подаграта.
Диетичен режим! 
Лечението на подаграта задължително включва освен лекарствените средства и промяна в начина на живот.Препоръчително е да се избягват храни богати на пурини, вътрешности, бульони, тлъсти риби, гъби, да се ограничат месото и белтъчните храни.
Полезни съвети. 
1. Прекратете консумацията на алкохол. Той блокира излъчването на пикочната киселина и увеличава синтеза на нови пурини, които се превръщат в нови количества пикочна киселина.
2. Избягвайте храни, които причиняват кризите – ( богати на протеини и пурини храни от група А са забранени-черен дроб, бъбреци, сардини, аншоа). Те съдържат150-1000 мг. пурини в 100 гр продукт.
3. Намалете теглото си.
4. Кристалите от пикочна киселина, могат да се отложат в бъбреците и да образуват камъни. Ето защо се препоръчва да пиете големи количества (2 – 2,5 л.) алкални води (Хисаря, Горна Баня)
5. Да се избягва контакт с токсични вещества- кадмии, олово и др.
6. Забранен е приема на захар, мед.
7. Могат да се приемат повече мляко и млечни произведения, както и неограничено количество плодове и зеленчуци,черен хляб, ориз, макарони, яйца, юфка, олио, кафе, чай. Те са храни от група В и съдържат 0-15 мг. пурини в 100 гр. продукт.
8.Умерено да се намали приема на храни от група Б – свинско и телешко месо, пилешко месо, шаран, мозък, шунка, сланина, миди, стриди, боб, леща, грах, както и на спанака, които съдържат около 50-150 мг. пурини. в 100 гр. от продукта.
Диетичен режим, който без строги мерки дава възможност да се намали пикочната киселина в организма e прием на 60 гр. – нетлъсто месо и 0.5-1л. мляко два пъти в седмицата, умерено ограничение на спанака, лещата, боба и граха.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder