19 Eylül 2013 Perşembe

Какво е DNS?

Какво е DNS?



1. Какво е DNS и от какви компоненти се състои?
Системата за домейн имената (DNS, Domain Name System) представлява базовата технология, върху която е изграден интернет.
Компонентите които изграждат DNS са IP адресите, домейн имената и  DNS сървърите.
2. Какво е IP адрес?
Машините (компютрите) в интернет имат свои уникални номера, по които се различават. Тези номера  се наричат IP адреси (Internet Protocol addresses). IP адресите са съставени от 4 разделени с точки сегменти, всеки от по една, две или три цифри от 0 до 255, например 193.68.0.25 и т.н.
IP адресите биват динамични (променящи се) и статични (постоянни). Обикновено повечето  домашните персонални компютри имат динамичн (променящи се) IP адреси, докато сървърите (мощни компютри, които съхраняват голямо количество данни) имат постоянни IP адреси. IP адресите се регистрират и раздават от специализирани организации.
Името на един хост и неговия IP адрес не са задължително тъждествени. Даден хост с един IP адрес може да съдържа множество домейн имена, т.е. на една машина с даден IP адрес може да има много сайтове с различни домейни и обратно – на едно име може да отговарят множество хостове.
3. Как са свързани IP адресите и домейн имената? Каква е йерархията при DNS сървърите?
Домейн имената, които са названия на сайтовете в интернет, се обозначават като домейни от 2-ро ниво. Те представляват една или няколко думи, отделени с точка от съответния домейн от високо ниво, например domain.com, domain.org и т.н. Домейните са обвързани с IP адресите, тъй като всеки сайт е разположен върху някаква машина, която има съответен IP адрес.
В интернет работят голямо кличество DNS сървъри (Domain Name Servers), които съхраняват данните за всеки един регистриран домейн и всеки IP адрес. DNS сървърите са подредени в строга йерархия, която съвпада с йерархията при домейните. Част от сървърите отговарят за домейните от най-високо ниво (Top Level Domains, TLD) – като .com, .net, .org и т.н. Те са малко на брой и се наричат Root Servers. Други DNS сървъри отговарят за домейните от 2-ро ниво от типа domain.com, трети – за домейните от 3-то ниво от типа subdomain.domain.com и т.н.
DNS представлява система, която с помощта на DNS сървърите свързва IP адресите на машините в интернет със съответстващите им домейни, така че при заявка за зареждане на дадена страница, тя да бъде извикана от машината, на която е качена (хоствана). За целта DNS определя на кой IP адрес отговаря заявеното домейн име, открива машината с този IP адрес и зарежда съответната уеб страница в браузъра на потребителя. Често DNS е описвана образно като телефонен указател, където телефонните номера са IP адресите, а имената на хората са домейните. Както по името на даден човек в указателя може да бъде открит телефонния му номер, така чрез DNS системата домейн името се свързва със съответстващия му IP адрес.
4. Как работи DNS системата?
Ако подадете в браузъра заявка за отваряне на някакъв уеб документ, например subdomain.domain.biz, DNS системата започва търсенето и ще изпрати заявката към някой от root сървърите със запитване за IP адреса на този домейн. Root сървъра може да отговори, че няма информация за този домейн, но знае кой е DNS сървъра, който отговаря за .biz домейните. Следва препращане на заявката към DNS сървъра, съдържащ информация за домейна от високо ниво .biz, който връща отговор, че не разполага с информация за адреса subdomain.domain.biz, но има информация за DNS сървъра, който отговаря за domain.biz и т.н. докато накрая не се стигне до DNS сървъра, който съдържа информацията за извикания адрес.
Информацията в DNS сървърите непрекъснато се променя, тъй като непрекъснато се регистрират нови домейни от 2-ро ниво (от типа domain.com), макар и рядко, но се появяват и нови домейни от най-високото 1-во ниво (например през април 2006 беше стартиран .eu), някои стари домейн имена изтичат без да бъдат подновени, появяват се нови сайтове и хостове и т.н.
host.bg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder