21 Eylül 2013 Cumartesi

КАКВО Е СУШИ ?

КАКВО Е СУШИ ?


Суши произхожда от Югоизточна Азия, където съществувала практиката да се съхранява риба, като се остави да ферментира в ориз. Практиката е установена векове преди да има хладилници, когато суровата риба е била съхранявана в ориз и сол. След месеци, рибата се изваждала от ориза и се консумирала, а оризът бил изхвърлян.
Съвсем естествено е било тъкмо в Япония технологията за приготвяне на суши да намери най-благодатна почва. Моретата около островната държава изобилстват с риби и всякакви други морски храни, а малкото обработваема земя е засята основно с ориз. Така двете храни определили най-логичната посока в развитието на традиционната японска кухня.

В средата на XVII век японският доктор и кулинарен авангардист Матсумо Йошичи въвел още по-нова и почти революционна технология. Той подправял ориза с оризов оцет, с което постигнал по-добър вкус. Смята се, че първото суши е било приготвено по това време, като съчетание на овкусения ориз и суровата риба.sushiyap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder