21 Eylül 2013 Cumartesi

Какво е “сайт”?

Какво е “сайт”?

За да се разглеждат сайтове се използват програми, които се наричат броузери. Такива програми са Internet Explorer, Firefox, Netscape Navigator и др.
Всеки сайт има свой адрес. Примерно адресът на нашият сайт е "http://www.kratko.com/".
Когато напишете адреса на сайт във вашия броузер се случват следните неща:
  • вашият компютър се свързва със сървъра, сочен от адреса (сървърът е друг компютър, който (в този случай) е предназначен за работа с интернет сайтове);
  • вашият компютър изпраща заявка, че иска да получи дадена web страница;
  • сървърът приема заявката и проверява дали при него има такава страница;
  • ако има такава страница, сървърът я обработва и изпраща към вашия компютър;
  • вашият компютър показва web страницата на екрана
Web страниците представляват файлове, които са написани на специален език за програмиране (например HTML, PHP, Perl и др.). Всяка страница също има свой адрес, който се състои от адреса на сайта плюс името на файла. Например адресът на настоящата страница е "http://www.ikratko.com/какво-е-сайт/". На сървърa работи програма, която "следи" дали други компютри изпращат заявки за web страници и когато получи такава заявка, тази програма обработва файла на съответната страница и изпраща резултата.
Един интернет сайт представлява съвкупност от web страници.
Web страниците биват статични и динамични.
Статичните са написани само на HTML и те винаги имат едно и също съдържание. Можете да мислите за тях като за напечатани на хартия - каквото е напечатано - то си остава така "завинаги" (поне от ваша гледна точка. Програмист може да ги промени).

Динамичните web страници се наричат така, защото тяхното съдържание (текста/картинките/снимките) се генерира динамично, т.е. при всяко поискване на дадена страница съдържанието може да е различно. За целта обикновено се ползват бази данни и когато сървърът обработва дадена страница, той се обръща към базата данни и извлича необходимата информация. Когато един сайт е съставен изцяло от статични страници той се нарича статичен. Ако има и динамични страници (и най-вече, когато те преобладават) се нарича динамичен сайт.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder