21 Eylül 2013 Cumartesi

Какво е Гной?

Какво е Гной?


Гной: възпалителен ексудат с цвят, който може да варира от белезникаво до жълто и зеленикаво. Гнойта се състои главно от мъртви клетки (често от епителна тъкан), които обикновено са вторичен продукт от бактериални инфекции и клетки на имунния отговор (левкоцити).
Образуването на гной може да се придружава от други симптоми, които варират в зависимост от основното заболяване, разстройство или състояние. Локализирани (местни) симптоми, които могат да се появят заедно с изтичането на гной включват подутина на кожата, болезненост, изтичане на секрет, зачервяване, подуване. Системните симптоми могат да включват болки в цялото тяло, кашлица с гнойни храчки, затруднено дишане, умора, фебрилитет, главоболие и други.
Гнойта може да бъде свързана с кожни заболявания (като акне), бактериални инфекции, белодробен абсцес, остър менингит, амилоидоза, круп, варицела, херпес, паротит, синдром на токсичния шок, стоматологичен абсцес, фоликулит (възпаление и инфекция на космените фоликули), инфекция на гърлото (стрептокок в гърлото) и други. framar.bg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder