21 Eylül 2013 Cumartesi

Какво е Ендометриоза?

Какво е Ендометриоза?

Може би сте чували за нея, но не знаете какво е Ендометриоза?
Е, в основни линии това е състояние, предизвикано в резултат от анормален растеж на ендометриални клетки извън матката.
Тези клетки се прикрепят към външната страна на матката и са известни като ендометриозни импланти.
Основният проблем с тези импланти е, че те носят риск от рак.
Тези ендометриозни импланти може да предизвикат проблеми, ако се появят на маточните тръби, яйчниците или червата.
Може би си струва да се спомене, че всички жени с репродуктивни способности са изложени на този риск, но с най-голяма честота се наблюдава при жените между 25-35 годишна възраст.
Основните причини за Ендометриоза все още предстоят да бъдат посочени, въпреки непрекъснатите изследвания в тази област. Все пак има някои причини, които са излезли наяве:
Ендометриалните клетки могат да достигнат необичайни места, поради обратния поток на менструалната кръв по време на цикъл. Но да споменем отново – не всички жени, които страдат от този ретрограден менструален проблем имат Ендометриоза.
Тазовите органи могат да бъдат заобиколени от примитивни клетки, които може да се трансформират в други форми, като например ендометриални клетки.
Прехвърляне на ендометриална тъкан може да се появи по време на операции, особено цезарово сечение.
Появата на ендометриозни импланти в мозъка (което се случва изключително рядко) може да се дължи на пренасянето на тъкан по кръвния поток.
Какви, обаче са симптомите на Ендометриозата?
Е, тук също няма специфични признаци, на които на разчитаме. Всъщност повечето жени, страдащи от Ендометриоза нямат никакви симптоми.
Дори и тези, които страдат от болки в областта на таза в различна степен. Тази болка се появява по време на менструация и след това избледнява.
Болезненият полов акт или спазмите по време на секс също могат да бъдат предупредителни знаци за Ендометриоза. Ако изпитвате болка в таза доста често, в продължение на месеци, може да са се развили на ендометриозни импланти.
Проблеми в зачеването, въпреки че сте здрави иначе, може също да се разглежда като симптом на Ендометриоза. Това е така, защото, импланти в яйчниците може действително да попречат на процеса на оплождане на яйцеклетката.
Какво да правим, ако имаме Ендометриоза?
Консултирайте се с вашия лекар, който ще ви назначи най-доброто за вас лечение от няколкото известни, а имено:
Използването на болкоуспокояващи, за да подтиснат болката в таза, причинена от болестта.
Обикновените аналгетици като аспирин, парацетамол или комбинация от двете са изписвани най-често.
Освен това, леките наркотици и макро-аналгетиците също могат да са полезни.
Хормоналната терапия обикновено включва намаляване на естрогена в организма, тъй като този хормон утежнява Ендометриоза. Използването на орални контрацептиви е лечение, предлагано от повечето лекари. Въпреки това, в някои сериозни случаи, дори се използват директни инжекции на прогестин.
Лапароскопската хирургия(Лапароскопия) се използва за диагностициране на Ендометриоза. Въпреки това, след поставена диагноза, кисти, наранявания и сраствания могат да бъдат отстранени веднага след диагнозата, по време на една и съща операция.
Хистеректомия се разглежда като окончателен начин да се сложи край на всички проблеми, ако Ендометриоза е достигнала заплашителни пропорции.
Правилното хранене също е полезно за по-доброто справяне с натоварвания върху здравето ви, докато сте подложени на лечение против Ендометриоза.

Вече нямате причина да се страхувате от Ендометриоза, защото сега знаете какво е.  spisanie.to

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder