21 Eylül 2013 Cumartesi

Какво е FTP?

Какво е FTP?


FTP е съкращение от File Transfer Protocol и, както показва названието, представлява протокол за трансфер /прехвърляне/ на файлове. FTP е един от най-старите протоколи в интернет, но продължава да бъде най-удобния, най-простия и най-ефективния начин за прехвърляне на файлове от и към някакъв отдалечен сървър.
Работата с протокола FTP изисква две отделни програмни части - FTP-сървър и FTP-клиент.
FTP-сървъра (ftp-server) е програма, която обикновено работи на свръхмощен компютър - с много по-голям хард диск и по-мощен процесор от тези на обикновен персонален компютър. Такива компютри се наричат сървъри и обикновено съдържат огромно количество файлове, така че на външен вид програмата FTP-сървър изглежда като голяма библиотека за файлове. FTP сървър може да се разположи и на персонална машина.
FTP-клиента (ftp-client) представлява програма, която трябва да имате инсталирана на личния си компютър, за да сте в състояние да прехвърляте файлове от и към други отдалечени машини. Обикновено FTP клиента се използва за "качване" (upload) на сайтове в интернет, т.е. за прехвърляне на файлове от персоналния компютър към избрания хостинг.
След като имате инсталирана на личния си компютър FTP клиентска програма вие трябва да имате и права за достъп до отдалечената машина на която работи FTP-сървъра, т.е. трябва да въведете в определените за целта полета ftp-адрес, име (username) и парола (password), след което да натиснете бутона за връзка. Едва след като се идентифицирате с името и паролата си и след като осъществите връзката с отдалечения сървър ще можете да прехвърляте файлове от личния си компютър към него и обратно.
Съществуват и анонимни FTP (anonymous FTP), които не изискват специален Login и Password.
Типичния интерфейс (вид, изглед) на една FTP клиентска програма обикновено представлява панел с множество прозорци и полета по него. При повечето програми в централната част на панела се открояват 2 по-големи прозореца, които почти или напълно разделят панела на две части - горна и долна или лява и дясна.
img261953
В нашия пример в левия прозорец на FTP клиента се показват папките и файловете, които имате на личния си компютър. В десния прозорец се показват папките и файловете, които се намират на отдалечената машина.
При много FTP клиенти прехвърлянето на файлове от вашата машина към отдалечения сървър и обратно става чрез маркиране на избрания файл и натискане на бутон за прехвърляне или по метода "drag & drop", т.е. "влачи и пускай". След като е осъществена връзка с отдалечения сървър вие просто трябва да "захванете" с мишката даден файл или папка и да ги "влачите" от единия прозорец към другия, след което да ги "пуснете" там. По този начин файловете и папките ви ще бъдат "качени" (upload-нати) на вашия хостинг. Така сайтът ви ще бъде публикуван в интернет и ще бъде видим от всяка машина, свързана със световната мрежа.
Съществуват много FTP клиентски програми. Някои от най-популярните в интернет са CuteFTP, WS-FTP, FTP Commander, AbsoluteFTP и др. Имайте предвид, че повечето FTP клиенти са платени програми (shareware) и позволяват само безплатно тестване, обикновено за период от 30 дни, след което трябва да закупите програмата или губите възможността да я ползвате.

Eдин от най-добрите напълно безплатни FTP клиенти e FileZilla, работещ под Windows 95/98/NT/2000/XP и поддържащ панел на български език. Можете да изтеглите тази FTP програма от следния адрес:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder