21 Eylül 2013 Cumartesi

Какво е епилепсия?

Какво е епилепсия?

Епилепсията е състояние, при което повтарящи се периоди на електрическа активност в мозъка (мозъчна хиперактивност) пораждат множество симптоми, неподлежащи на съзнателен контрол от пациента. Проявлението на болестта зависи от това в коя част на мозъка е активността, но най-често се изразява в епилептичните припадъци, конвулсии, спазми и често е съпътствано от загуба на съзнание.
Видове епилепсия
Епилепсията се разделя на идиопатична епилепсия, когато не може да бъде установена причина, и придобита (симптоматична), когато може да се установи такава причина. Идиопатичната епилепсия често е наследствена, като роднини на пациенти с това заболяване имат между 5 и 10 пъти по-голям риск да заболеят. Когато епилепсията е придобита, може да е признак за по-сериозно нарушение в мозъчната функция, като например тумор. Този вид епилепсия може да се развие и като резултат от сериозна травма на главата, атеросклероза и дори от остро отравяне.
Има няколко вида епилептични пристъпи. Един от най-познатите за повечето хора е генерализираният тонично-клоничен припадък (преди известен като “гранд мал”). Продължителността на този пристъп рядко е над няколко минути и следва точно определен модел. В началото на пристъпа пациентът усеща цялостно мускулно напрежение.
Следващият стадий включва резки мускулни съкращения, които могат да доведат до падането на пациента и така да причинят други наранявания. През следващата фаза се наблюдават неконтролируеми конвулсии на крайниците. Челюстите се затварят и има опасност пациентът да прехапе езика си. Тежките мускулни съкращения по време на пристъпа могат да нарушат дишането на пациента. Когато този етап приключи, пациентът е сънлив и объркан, като това състояние обикновено преминава в сън.
Парциалният/огнищният пристъп е вид епилепсия, причинена от електрическа активност, засягаща само една част от мозъка, без да се разпростира. В зависимост от това коя част от мозъка е засегната, симптомите са различни – спазми на лицето или ръката, конвулсии на главата или тремор около устата. Най-често този вид пристъп се характеризира с кратки периоди на объркване, за което пациентът има неясен или изобщо няма спомен. Това е най-често срещания вид пристъпи сред възрастните.
При последователни епилептични пристъпи, мозъкът може сериозно да бъде увреден. Това състояние се нарича епилептичен статус и пациентът се нуждае от спешна медицинска помощ.
Абсансът, по-рано известен като „пти мал” е форма на генерализирана епилепсия, срещаща се почти изцяло при децата. Пациентът може да изгуби връзка със заобикалящия го свят за няколко секунди, но е малко вероятно да припадне или да покаже ясни външни белези, свързани с епилепсията. Поради тази причина, тези пристъпи могат да преминават незабелязано, но тяхното повторение може да направи детето невнимателно и разсеяно.
Антиконвулсивните медикаменти се прилагат, за да контролират електрическата активност в мозъка и се използват при всички видове епилепсия.
Какво да правим при епилептичен пристъп?
Трябва да се знае, че не бива да се правят опити да се прекъсне епилептичният пристъп. Единственият начин да се осигури безопасността на пациента е да се предотврати нараняването му при досег с остри или опасни предмети, огън и електричество. Не трябва да се правят опити да се накара пациента да погълне, каквото и да било, тъй като челюстите му по време на пристъпа рязко се затварят и рискуваме да нараним и него и себе си.
Ако пристъпът започне на публично място, трябва да преместим пациента на безопасно разстояние възможно най-бързо. Разхлабете дрехите на пациента, за да осигурите безпрепятственото му дишане и го обърнете внимателно на една страна. Ако това е първият му пристъп, постарайте се да запомните максимален брой детайли от случилото се, които после да преразкажете на лекаря. gsk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder